Ingroeiende nagel
INGROEIENDE NAGEL ( UNGUIS INCARNATUS): Een ingroeiende teennagel komt het vaakst voor bij je grote teen. Maar het kan bij al uw nagels voorkomen. Een nagelrand of een gedeelte van de nagel drukt teveel in de huid en geeft aanleiding tot irritatie, eelt, roodheid, likdoorn of ontsteking.
Ingroeiende nagels komen veel voor bij pubers.Dit kan veroorzaakt worden door dunne nagels in combinatie met het dragen van te kleine of te smalle schoenen en zweetvoeten.
De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Verkeerd afknippen van de nagel.Als u de hoekjes van de nagel knipt, groeit de rand van de nagel onder het zachte weefsel. Daar veroorzaakt hij irritatie.
- Te kleine/smalle schoenen, waardoor extra druk wordt uitgeoefend op de nagel.
- Te weinig teenruimte in de schoen.
- Te strakke sokken.
- Zweetvoeten, de huid wordt weker.
- De vorm van de nagels. Als u van uzelf nagels met een bolle vorm hebt (tunnelnagels), heeft u ook meer kans op een ingroeiende nagel.
- Veel voetbaden nemen, waardoor de huid weker wordt.
- Door een trauma (zware druk op de nagel).
Behandelen: Wacht met een ingroeiende teennagel niet te lang. Dit voorkomt vervelende ontstekingen. Het gaat niet vanzelf over en ga vooral niet proberen dit probleem zelf op te lossen.
Een ingroeiende nagel kan door de pedicure worden behandeld.Tijdens de behandeling wordt de nagelomgeving gereinigd en de ingroeiende nagel vakkundig bijgeknipt/gevijld, afgevlakt en afgerond, zodat deze niet meer in de huid kan steken. Aan het eind van de behandeling wordt de ontstane lege ruimte opgevuld, zodat de nagelgroei in goede banen wordt geleid. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om de nagel te behandelen.
LET OP: Bij ontstoken ingegroeide nagels wordt u doorverwezen naar uw huisarts