reumatische voet

REUMATISCHE VOETVERZORGING

Reuma is een begrip voor aandoeningen van het bewegingsapparaat welke niet het gevolg zijn van letsel, ongeval, pezen en botten. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Ruim de helft van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Sommige mensen hebben meerdere vormen van reuma.

Reuma is onderverdeeld in drie categorieën:

  • Ontstekingsreuma: dit veroorzaakt ontstekingen die onder andere gewrichten beschadigen.
  • Artrose, waarbij het kraakbeen in gewrichten langzaam verdwijnt.
  • Wekedelenreuma, dat pijn veroorzaakt aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.

De meeste mensen met reuma hebben last van:

  • Pijn en stijfeid in de gewrichten of spieren, hierdoor kan de voet onjuist worden neergezet en ontstaat er een verkeerd looppatroon. Dit is zeer belastend voor de andere gewrichten zoals heupen, knieën of de rug.
  • Vermoeidheid
  • Zwellingen en vergroeiingen.Dit veroorzaakt een verandering van de stand van de gewrichten. Tenen/vingers kunnen scheef gaan groeien of over elkaar gaan staan.

Aangezien reumapatiënten niet alleen last krijgen van de voeten, maar vaak ook van de rug en handen, wordt de voetverzorging soms een probleem.

De voetverzorging van de reumatische voet, uitgevoerd door een gespecialiseerde  pedicure, wordt in sommige gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar.

Neem bij het eerste consult altijd een verwijskaart van de huisarts mee, Indien u deze met de factuur van de pedicure indient bij uw zorgverzekeraar, kunt u eventueel voor een volledige of gedeeltelijke vergoeding van uw voetverzorging in aanmerking komen.

Komt u in aanmerking voor een vergoeding:

http://www.kwaliteitsregisterpedicures.nl/pages/26/Consumenten/Dekking-zorgverzekeraars.html

Informatieve links:

http://www.reumafonds.nl