Zwemmerseczeem

jeukende voeten: dit kan je aan zwemmerseczeem doen en zo voorkom je het.

Witte schilfers op je voetzolen en kloofjes tussen je tenen. Jeuk, jeuk en nog meer jeuk. Zwemmerseczeem tast de huid van je voeten aan. De plekken hebben vaak een andere kleur dan je huidskleur: rood, lichter of juist donkerder. Soms met blaasjes, puistjes en dikker eelt.

Over het algemeen beschermd je huid je tegen het binnendringen van schimmels, maar als de huid beschadigd of week is, of als je diabetes hebt, slaat zwemmerseczeem sneller toe. Zwemmerseczeem, ook wel bekend als voetschimmel of tinea pedis, is een veel voorkomende schimmelziekte. Na besmetting gaat de huid van de voeten, vooral tussen de tenen, schilferen.

Besmetting in een vochtige omgeving

De schimmel plant zich voort in de buitenste laag huid van je voeten en laat sporen achter in huidschilfers. Deze laten los, waardoor de schimmel zich verspreidt. Een schimmel groeit erg goed in een vochtige, warme omgeving. Veel besmettingen vinden dan ook plaats in ruimtes waar schimmels goed gedijen en je voornamelijk op blote voeten loopt, zoals in sauna`s, kleedkamers, douches en zwembaden.

Zwemmerseczeem is hetzelfde als voetschimmel

Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel zwemmerseczeem genoemd. Waarschijnlijk omdat voetschimmel wat weg heeft van eczeem en de schimmel perfect gedijt op vochtige plekken, waaronder dus het zwembad. Het gebruik van zwemmerseczeem is wat verwarrend, gezien eczeem niet besmettelijk is. Eczeem jeukt vaak ook en kan eenzelfde branderig gevoel geven, maar het bevind zich aan de rand van je voet en tenen. Schimmel zit ertussen. Als je zweetvoeten hebt ben je vatbaarder  voor voetschimmel. de schimmel gedijt namelijk goed in het vochtige warme klimaat van zweetvoeten. Behandel ze dan ook preventief. Zo zijn er oplossingen of crèmes met aluminiumzouten verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Deze crèmes zorgen ervoor dat je voeten droger blijven waardoor schimmelbacteriën minder snel een kans krijgen. Als je partner voetschimmel heeft en je hebt intensief contact met die schimmel, dan kan je besmet worden. De huidschilfers van zwemmerseczeem zitten overal en de kans dat deze besmet zijn is groot. Op vloeren van warme, vochtige omgevingen groeien de schimmels snel en raak je heel snel besmet.

Moet ik zwemmerseczeem behandelen?

Hei is verstandig om zwemmerseczeem te behandelen. Als je niets doet, kun je er behoorlijk last van krijgen. De jeuk neemt toe en de schimmel kan zich verspreiden, bijvoorbeeld naar je nagels. Je kunt voetschimmel goed behandelen met crèmes tegen schimmel. zoals terbinafine, miconazol of clotrimazol voor op de huid. Dit kun je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek .Als de schimmel te diep in de huid zit, werkt een crème vaak niet goed genoeg. Je kunt dan via de huisarts een recept krijgen voor terbinafine tabletten. Het duurt gemiddeld twee tot zes weken voordat je huid een nieuwe laag heeft gevormd. Daarna blijft de kans bestaan op een nieuwe infectie, maar dit verschilt per persoon.

Tips om voetschimmel te voorkomen of te bestrijden:

  • Was zonder zeep, zeep haalt de natuurlijke bescherming van je huid weg. Hierdoor krijgt schimmel meer kans. Gebruik je toch zeep zorg dan dat je je voeten goed afspoelt met water.
  • Droog je voeten goed af en vergeet vooral de huid tussen de tenen niet. Zolang de huid vochtig blijft, krijgt de schimmel de kans om te groeien.
  •  Talkpoeder kan helpen je voeten en tenen droger te houden. Het leefmilieu voor schimmels is dan minder aantrekkelijk..
  • Draag schone sokken, besmette huidschilfers blijven in sokken hangen. Trek daarom iedere dag schone sokken aan, het liefst van wol of katoen. Wollen en katoenen sokken nemen vocht op en laten tegelijker tijd lucht door.
  • Draag luchtige schoenen, schoenen van linnen of leer of sandalen zijn lekker luchtig, draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.
  • Draag in openbare vochtige ruimtes teenslippers, hierdoor heb je minder kans om in contact te komen met schimmels. Draag wel je eigen slippers en spoel deze na elk bezoek af met warm water.
  • Gebruik een aparte handdoek voor het afdrogen van de plekken waar de voetschimmel zit en zorg dat je elke keer een schone handdoek pakt.
  • Vergeet niet de binnenkant van je schoenen te behandelen met een anti-schimmelpoeder. Hiermee dood je mogelijke schimmelsporen en voorkom je herbesmetting.